Ahilova tetiva – lečenje i oporavak

Sigurno se sećate grčkog junaka iz Ilijade, Ahila i njegove pete? Da, onog što ga je majka uronila u vodu držeći ga za petu, zbog čega je postao neranjiv svugde osim u peti koja je ostala iznad vode. I od svih mesta na telu protivnik ga je strelom pogodio baš u petu. Ishod je bio fatalan, ali je Ahilova peta, odnosno Ahilova tetiva nastavila da živi kao sinonim za bilo čiju slabu tačku.

Zašto je Ahilova tetiva toliko važna? Jednostavno, bez nje ne bismo mogli da rotiramo stopalo u razne položaje. To praktično znači da ne bismo mogli da hodamo. A bez hoda, naš život bi bio nezamisliv, u praktičnom smislu neizvodljiv. Šta je ahilova tetiva? Kako možemo da je sačuvamo? Kako se sprovodi lečenje kada se desi upala ahilove tetive? Da li je moguće prirodno lečenje i da li daje rezultate?

Šta je ahilova tetiva?

Ahilova tetiva je najduža tetiva u našem telu koja je u proseku dugačka oko 15 cm. Nalazi se sa zadnje strane potkolenice i povezuje mišiće lista za petnu kost. Vrlo je elastična i izdržljiva, a tome svedoči činjenica da može da izdrži četvorostruku težinu tela. Zbog toga se svrstava u najjaču tetivu u našem telu. Kao što smo već naveli, preko nje mišići lista rotiraju stopalo oko skočnog zgloba. Na ovaj način su nam omogućeni razni položaji stopala, od stajanja, skakanja, trčanja, podizanja na prste, do penjanja uz stepenice.

Ahilova tetiva ima tri dela:

 • Najviši deo koji se nalazi u nivou mišića lista, tzv. neinserciona Ahilova tetiva
 • Srednja tetiva koja se nalazi na najužem delu članka i dnu lista, preinserciona Ahilova tetiva
 • Tačka pripajanja između petne kosti i tetive tzv. inserciona Ahilova tetiva

Kada se jave bolovi u Ahilovoj tetivi uz određene simptome to obično ukazuje da je došlo do pucanja ili upale Ahilove tetive.

Bol u Ahilovoj tetivi – simptomi i tegobe

Upala i pucanje Ahilove tetive su praćeni sledećim simptomima:

 • Bol koji se vremenom pojačava
 • Naročito se bol javlja prilikom hodanja uzbrdo
 • Oticanje
 • Podliv
 • Povišena temperatura
 • Crvenilo
 • Otežano kretanje
 • Nemogućnost podizanja na prste kod težih povreda
 • Može se pojaviti opipljivo zadebljanje

Kada nastaje upala Ahilove tetive?

Upala i povreda Ahilove tetive se češće javljaju kod osoba starijih od 30 godina, a u većem broju slučajeva kod muškaraca, nego kod žena. Zbog većeg opterećenja, postoji veći stepen rizika kod gojaznih osoba. Upala tetive često se javlja kod osoba koje imaju ravna stopala zbog kojih je Ahilova tetiva stalno zategnuta. Kod onih osoba koje uz ravna stopala imaju i povećanu telesnu težinu, bolovi će se najčešće pojaviti ujutru, neposredno nakon ustajanja. Bolovi će potom popustiti posle nekoliko koraka.

Do upale Ahilove tetive može doći zbog treniranja na neadekvatnoj podlozi, kao što je veštačka trava ili beton. Najčešće se javlja kod onih ljudi koji trče ili ne odrade adekvatno zagrevanje pre početka treninga. Takođe, steroidne injekcije koje doktori ubrizgavaju kako bi smanjili oticanje članaka mogu uticati na slabljenje tetive i njeno pucanje.

Upala Ahilove tetive – oboljenja

Preterano naprezanje Ahilove tetive dovodi prvo do malih naprslina, a potom do upalnog procesa koji najčešće može biti:

 • Kada se upalni proces ne zaustavi na vreme javlja se hronično oštećenje tetive poznato kao tendinoza ili trendinitis Ahilove tetive (trendinopatija). Zbog dužeg opterećenja tetiva postaje zadebljana i pojavljuju se čvorići. Česta je pojava kod sportista u srednjim godinama.

 • Veliko naprezanje Ahilove tetive, reumatoidni artritis ili povreda pete dovode do upale burze prouzrokujući retrokalkanealni burzitis ili burzitis zadnjeg dela Ahilove tetive. Burza je zglobna kesica ispunjena tečnošću i nalazi se između zadnjeg dela petne kosti i Ahilove tetive.

 • Burzitis prednjeg dela Ahilove tetive – reč je o upali burze koja se nalazi na prednjem delu petne kosti i Ahilove tetive.

 • Zajedničko delovanje nekoliko faktora, poput neadekvatne podloge, velikog opterećenja tokom treninga ili nedovoljno odmora mogu prouzrokovati Tendinitis Ahilove tetive. Radi se o akutnoj upali koja dovodi do otoka i bola.

 • Upalni proces na samom pripoju tetive za petnu kost zove se entezitis Ahilove tetive.

 • Ahilov paratenonitis je upala tkiva koje okružuje tetivu, a koje se može javiti zbog velikog naprezanja, ponovljenih pokreta ili neudobne obuće.

Pucanje Ahilove tetive

Pucanje Ahilove tetive (ili ruptura Ahilove tetive) može biti:

 • delimično (parcijalno) ili
 • kompletno (u potpunosti)

Kada je u pitanju pucanje Ahilove tetive, odnosno ruptura Ahilove tetive u najvećem riziku su sportisti, kao i rekreativci koji su naglo, bez prethodne pripreme i istezanja, krenuli sa treningom. Pucanje Ahilove tetive kod vrhunskih sportista uglavnom nastaje usled prevelikog opterećenja. Do iznenadne povrede može doći i zbog drugih većih opterećenja tokom svakodnevnih aktivnosti. Osim kod naprezanja, pucanje Ahilove tetive obično nastaje posle nelečene upale ili manje povrede.

Pucanje Ahilove tetive se najlakše dešava prilikom saplitanja, hodanja po neravnom terenu ili promašajem stepenika pri hodu nizbrdo. Češće će se desiti kod osoba sa ravnim tabanima, slabije razvijenim mišićima nogu i onih koji boluju od reumatske i sličnih bolesti.

Fizički aktivne osobe uglavnom će imati tegobe u tetivi bliže mišiću, odnosno u nivou mišića lista. Kod manje fizički aktivnih osoba bol se javlja bliže mestu pripoja petnoj kosti. Takođe, tegobe bliže petnoj kosti daju reumatske bolesti i osteoartritis (propadanje hrskavice).

Pucanje i upala Ahilove tetive – lecenje

Dijagnoza se uglavnom uspostavlja pregledom fizijatra ili ortopeda i ultrazvučnim snimanjem tetive (ehosonografskim snimanjem). Lekar će utvrditi da li postoje izrasline, zadebljanja ili čvorovi, a može uraditi dodatne testove kako bi definitivno utvrdio da li je Ahilova tetiva pukla. Najpoznatiji test je Thompsonov test koji služi za utvrđivanje da li je tetiva povezana sa petom. Nekada se u dijagnostici koriste rendgen ili magnetna rezonanca.

Lečenje zavisi od stepena povrede, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i drugih bolesti, kao i godina starosti. Kao i u većini povreda, lečenje Ahilove tetive može biti operativno i neoperativno. Mlađi i fizički aktivni pacijenti češće biraju hirurški zahvat kako bi u potpunosti obnovili pokidanu tetivu, dok stariji pacijenti biraju neoperativne metode. Naravno metoda lečenja zavisi i od toga da li došlo do parcijalnog ili potpunog pucanja tetive.  U početku, privremeno mogu da pomognu hladne obloge i lekovi protiv bolova.

Prilikom potpunog pucanja tetive potrebno je što pre, a najkasnije četiri nedelje od trenutka povrede, uraditi operaciju i postaviti nogu u gipsanu imobilizaciju. Hirurg pravi mali rez, spaja pokidanu Ahilovu tetivu i vezuje okolne tetive. Eventualne komplikacije mogu da nastanu zbog oštećenja nerava i infekcije u postoperativnom periodu. Po skidanju gipsa počinje rehabilitacija, koja se bazira na fizikalnoj terapiji, sa posebnim akcentom na kineziterapiju.

Parcijalno pucanje tetive Ahilove pete se leči imobilizacijom ili fizikalnim procedurama. Bilo da je lečenje operativno ili neoperativno, fizikalna terapija je neizbežna. Obično obuhvata hidroterapiju, terapiju laserom, ultrazvučnu terapiju i elektroterapiju. Kineziterapija mora biti određena u zavisnosti od konkretnog slučaja i uz stalnu pratnju terapeuta. Ekscentrične vežbe bi takođe u početku trebalo da se rade pod nadzorom fizioterapeuta, a njima se radi zatezanje ili kontrakcija mišića.

Najčešća greška kod lečenja upale tetive je primena intenzivnih ručnih masaža ili u terapija koje dovede do pracijalnog kidanja tkiva tetive.

Upala Ahilove tetive – prirodno lečenje

Iako ne postoji prirodni način da upala Ahilove tetive prođe sama od sebe, unos orašastih plodova može malo da  ulaži upalu. Orašasti plodovi, poput badema ili lešnika sadrže visok nivo vitamina E koji je moćan antioksidans. Vitamin E pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala koji izazivaju upalu. Svakako, ne treba napominjati da lečenje ne može da se zasniva samo na uzimanju vitamina E, već je neophodno primeniti prepisanu terapiju.

Ahilova tetiva – oporavak

Povratak fizičkim aktivnostima se očekuje nakon minimum dve do tri nedelje od povrede. Kod težih povreda potrebno je do osam nedelja mirovanja. Iako je ranije period imobilizacije kod nehirurškog lečenja trajao i po 12 nedelja, danas se primenjuje funkcionalno neoperativno lečenje. Lečenje se zasniva na kratkoj imobilizaciji, nakon koje sledi nošenje ortoza i fizikalna terapija. Čitav proces traje osam do deset nedelja.

Nakon hirurške intervencije potrebna je rehabilitacija od minimum dva meseca, a oporavak će svakako zavisiti od stepena povrede. Potpuni oporavak od operacije i intenzivnija fizička aktivnost se očekuje nakon četiri do šest meseci. Vežbe za jačanje mišića su izuzetno važne jer skraćuju period oporavka.

Ahilova tetiva – vežbe

Izdvojili smo dve jednostavne vežbe za Ahilovu tetivu, ali Vam napominjemo da ih, u slučaju uple Ahilove tetive ne radite sami, već se posavetujte sa fizioterapeutom. Vežbe izvodite bez naglih pokreta, a ako osetite bol odmah prekinite vežbanje.

Vežba za Ahilovu tetivu u stojećem položaju

 1. Stanite uspravno na ravnu podlogu.
 2. Svu težinu tela prebacite na pete. Prste na nogama podignite od poda.
 3. Zadržite se u ovoj poziciji 5 sekundi.
 4. Vratite se na ravna stopala, u početni položaj.

Vežbu uradite u 3 serije po 10 ponavljanja

Vežba za Ahilovu tetivu sa peškirom

 1. Sedite na tvrdu i ravnu površinu sa nogama ispruženom ispred sebe.
 2. Obmotajte taban noge peškirom i krajeve peškira hvatate sa obe ruke.
 3. Vucite peškir ka telu tako da noga i koleno ostanu ispravljeni i na podu.
 4. Zadržite se u ovoj poziciji 30 sekundi.
 5. Vežbu ponovite nekoliko puta.

Povreda Ahilove tetive ne može da se predvidi, niti može da se spreči merama prevencije. Jedino što možemo jeste da redovno istežemo mišiće pre i posle treninga, izbegavamo trčanje uzbrdo i trčanje na neravnim površinama. Važno je da postepeno povećavamo intenzitet treninga i da izaberemo odgovarajuće patike u zavisnosti o kojoj vrsti sporta je reč.

Kao što je Ahilova tetiva ključna za svaki korak tako je svakodnevna briga o zdravlju ključna za život bez bola. Pozovite nas i napravite prvi korak ka lakšem i zdravijem životu. Dostupni smo na broj telefona 0601343303, a možete nam pisati i putem kontakt forme u nastavku.

Prvi pregled je potpuno besplatan.

Zakažite prvi pregled besplatno!

Kada se radi o proceni i dužini oporavka, naš tim će odrediti i dati neophodne smernice ka što brže i boljem oporavku. Niste sigurni još uvek? Samo klik vas deli od besplatnih konsultacija.

Pozovite sada da zakažete 063/352 413