Elektroterapija

Šta je elektroterapija?

Elektroterapija je jedna od vrsta fizikalnih terapija u kojoj se primenjuju različite vrste električnih struja. Služi za oporavljanje mišića, smanjenje upala misića i mišićnih tetiva, pospešuje cirkulaciju i smanjuje bol. Najbolje rezultate postižemo u kombinaciji sa kineziterapijom i drugim fizikalnim terapijama.

Za koje se povrede elektroterapija najčešće koristi:

Sportske povrede
Uganuća i iščašenja
Povrede ligamenata
Artritis i artroza

Struje koje se puštaju utiču na cirkulaciju i šire krvne sudove što pospešuje oporavak i zarastanje tkiva. Ova terapija nije bolna. Može se osetiti kratkotrajno trnjenje i osećaj drhtanja mišića.

Vrste elektroterapija

TENS (Transkutana električna nervna stimulacija) jeste metoda lečenja simptoma bola draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži. Utiče na smanjenje akutnog i hroničnog bola, .
Dijadinamičke struje su jednosmerne impulsne struje. Terapijsko dejstvo kod primene vih struja je analgezija (smanjenje bola), poboljšanje trofike tkiva, smanjenje edema (smanjenje otoka). Indikacije za primenu dijadinamičkih struja su: neuralgije, migrena, miofascijalni sindrom, periartritis ramena i kuka, lumbalni i cervikalni sindrom…
Interferentne struje su naizmenične struje nastale ukrštanjem dve struje srednje frekvencije. Povećavaju cirkulaciju krvi i limfe, čime se poboljšava trofika tkiva i pospešuje resorpcija edema. Smanjuju bol, pospešuju zarastanje kostiju i regeneraciju perifernih živaca.
Električna stimulacija sastoji se u električnom draženju perifernih motornih živaca radi izazivanja mišićne kontrakcije. Električna stimulacija se primenjuje kao supstititucina metoda metoda za izazivanje deficitnih pokreta i pobiljšanje funkcije i snage mišića.

Kako izgleda tretman elektroterapijom


Fizioterapeut primenjuje terapijske elektrode na bolnim i povređenim delovima tela, obično koristeći između dve do šest elektroda, u zavisnosti od oblasti koja zahteva tretman. Nakon toga, elektroaparat se aktivira, podešavajući odgovarajuće terapijske frekvencije i amplitude. Pacijent obično oseća prijatne senzacije i trnce, umesto neprijatnosti ili bola. Već nakon nekoliko tretmana, primeti se poboljšanje, smanjenje bola i otoka.


Ukoliko vam je potrebna elektroterapija, naš stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom i velikim brojem izlečenih pacijenata Vam stoji na raspolaganju. Pozovite nas i zakažite prvi, potpuno besplatan, pregled.

Zakažite prvi pregled besplatno!

Kada se radi o proceni i dužini oporavka, naš tim će odrediti i dati neophodne smernice ka što brže i boljem oporavku. Niste sigurni još uvek? Samo klik vas deli od besplatnih konsultacija.

Pozovite sada da zakažete 060/134-3303