Bol u laktu - teniski lakat i lečenje

Lakat je jedan od najvećih i najpokretljivijih zglobova u telu, a često ga koristimo i kao tačku oslonca.

Bol u laktu i ukočenost lakta mogu da se jave kao posledica povrede ili određenih stanja i bolesti.

Ovaj izuzetno neprijatan i ograničavajući bol može značajno da umanji kvalitet života, međutim ne mora da bude tako. Za adekvatan tretman lečenja, pre svega, je neophodno utvriti tačan uzrok bola.

Zašto nastaje bol u laktu desne ruke i bol u laktu leve ruke?

Lakat spaja nadlakticu (humerus) sa podlakticom, odnosno spoljašnju podlaktičnu kost (radius) i unutrašnju podlaktičnu kost (ulna).

Dok čvrsta kapsula zatvara zglob, ligamenti i mišići ga stabilizuju tokom pokreta. Lakat omogućava savijanje i ispravljanje ruke, kao i rotaciju podlaktice.

Bol u laktu sa spoljne ili unutrašnje strane najčešće nastaje zbog prenaprezanja kada dolazi do oštećenja kostiju, mišića i tetiva. 

Bol u kostima, koje čine osnovu lakta, može nastati zbog dislokacije kostiju, povreda ili fraktura. Do bola u zglobovima koji omogućavaju pokrete, može doći zbog oštećenja hrskavice ili zglobnih površina. 

Upale ili povrede mišića i tetiva mogu prouzrokovati bol u laktu, baš kao i istegnuće ili povreda ligamenata. Povremeno bol u laktu se može javiti kao posledica pritiska na nerve ( tzv. nervne kompresije). 

Bol u laktu se može pojaviti i kao posledica degenerativnih promena, od kojih su najčešći razni oblici artritisa.

Bol u levoj ruci od lakta do šake

Bol u desnoj ili levoj ruci od lakta do šake može da nastane zbog loše cirkulacije (kada je koža suva, bleda i hladna), neuroloških ili reumatoloških problema.

Na reumatološke probleme ukazuje otok i crvenilo kože. Nekoliko različitih bolesti, od koje su neke reumatoidnog karaktera mogu da izazovu bol u laktu.

Mnogi tipovi artritisa, od koji su najčešći su reumatoidni artritis i osteoartritis mogu da dovedu do bola u laktu.

Kod reumatoidnog artritis imuni sistem napada zdravo tkivo i izaziva oticanje zglobova, dok osteoartritis nastaje kada se hrskavica lakta s vremenom potroši, pa dolazi do trenja kostiju.

Giht je takođe vrsta artritisa kod kog se mokraćna kiselina nakuplja se u obliku kristala u tkivima.

Nekada se dešava da kost ispod hrskavice zgloba umire zbog nedostatka protoka krvi, što ometa pokretljivost zgloba. Ovo stanje naziva se osteohondritis dissecans.

Lupus je još jedna autoimuna bolest kada imuni sistem napada zdrave delove tela, dok lajmska bolest prenesena ujedom krpelja, ako se ne leči na vreme, može da izazove ozbiljne probleme u zglobovima.

Osim navedenih bolesti, do bola u levoj ruci od lakta do šake može doći zbog uklještenja nerva (zarobljeni nerv). Uklještenje nerva koji prolazi kroz zglob, uzrokujući probleme sa zglobom i rukom predstavlja sindrom kapilarnog tunela.

Ako dođe do pritiska jednog od glvnih nerava u ruci (ulnarni nerv) može doći do sindrom kubitalnog tunela. U tom slučaju javiće se bol u ruci, trnjenje ruke, šake i prstiju.

Bol u laktu - uzroci i oboljenja

Bol u laktu najčešće prouzrokuje:

  • Povreda lakta
  • Iščašenje lakta
  • Ruptura (pucanje mišića) i fraktura lakta (prelom lakta)
  • Burzitis lakta
  • Distorzija lakta (iščašenje ili uganuće)
  • Tendinitis lakta
  • Teniski lakat (lateralni epikondilitis lakta)
  • Golferski lakat (medijalni epikondilitis laktat).

Bol u laktu može da se javi zbog jednokratne povrede prilikom pada, ali kost može i ispasti iz ležišta kada nastaje iščašen lakat.

Ako se desi pucanje kosti reč je o prelomu (frakturi) lakta koji će još neko vreme moći da se pomera, ali zahteva medicinsku intervenciju.

Takođe, prilikom povrede može doći do istegnuća mišića ili uganuća ligamenata. Istegnuća i uganuća se leče hladnim oblogama i odmorom, a potom odgovorajućim vežbama.

Kao posledica prekomernog opterećenja i korišćenja lakta mogu nastati stres frakture, odnosno male pukotine na kostima.

Povrede, infekcije ili često ponavljane aktivnosti mogu dovesti do upale sluznih vrećica oko zgloba (burzi), kada nastaje burzitis lakta.

Oboleli često oseća bol sa zadnje strane lakta, slabost prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a moguća je i pojava otoka. Ovo bolno stanje se obično leči uz upotrebu lekova.

Teninski lakat

Tenditis lakta je upala tetiva lakta koja se javlja kao posledica peopterećenja ili povrede. Najčešći oblici tenditisa su teniski lakat i golferski lakat.

Bez obzira na naziv, ove povrede nisu ograničene samo na sportiste, već se mogu javiti pri bilo kom pokretu ruku koji se koriste u sportu i tenisu, pa i svakodnevnom životu.

Bol sa spoljašnje strane lakta ukazuje na teniski lakat, dok bol sa unutrašnje strane lakta može ukazati na golferski lakat.

Golferski lakat predstavlja upalu tetiva koje povezuju mišiće podlaktice sa unutrašnjim delom laktova. Obično nastaje kao posledica preopterećenja ili ponavljajućih pokreta.

Simptomi se razvijaju postepeno, a obolela osoba može osećali bol i prilikom rukovanja ili podizanja čaše.

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) nastaje kao posledica preopterećenja tetiva koje povezuju mišiće podlaktice sa spoljašnjim delom lakta.

Obično se javlja zbog ponavljanja istog pokreta zbog čega nastaje dugotrajno preopterećenje mišića, tetiva i njihovih pripoja u predelu lakta i podlaktice.

Spoljašnja (lateralna) strana lakta je najčešće mesto bola. Može da se pojavi bol u ruci pri savijanju ruke, dizanju predmeta, rotaciji ruke i sličnim pokretima.

Naziv „teniski lakat” nastao je jer su ovi učestali i ponavljajući pokreti ruke obično vezani za sport i određene profesije.

Zanimanja kod kojih se najčešće javlja teniski lakat su programeri, daktilografi, farbari, vodoinstalateri, stolari, violinisti, baštovani…

Teniski lakat - lečenje

Iako kod blagog bola u ramenu mogu da pomognu odmor i hladne obloge, ukoliko bol potraje neophodno je posetiti lekara.

Baš kao i kod drugih zglobova teniski lakat i druge bolesti lakta se dijagnostikuju lekarskim pregledom.

Lekara bi trebalo da posetite ukoliko bolovi ne prolaze ni nakon upotrebe lekova za samnjenje bola, poput paracetamola i ukoliko osećate utrnulost, slabost ili bol u ruci.

Takođe, ukoliko imate infekciju, uz visoku temperaturu, crvenilo, groznicu i nemogućnost pokreta ruke.

U nekim slučajevima biće potrebno uraditi ultrazvuk, rendgenski snimak ili magnetnu rezonancu. Ultrazvuk će odrediti tačnu regiju zgloba koja uzrokuje bol.

Kako bi se isključile infekcije ili druge bolesti, lekar može zatražiti određene laboratorijske nalaze, kao što su analiza krvi ili zglobne tečnosti. 

Važno da je da imate u vidu da savremene terapeutske metode dovode do poboljšanja u vrlo kratkom roku.

U zavisnosti od stepena povrede određuje se individualni plan i program rehabilitacije. U većini slučajeva primenjuju se konzervativni tretmani, poput fizikalne terapije. 

Korišćenje određenih lekova može se ubrzati proces lečenja oštećenih tkiva. Za samanjenje bola i upale najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL).

Nekada lečenje zahteva kombinaciju hijaluronske kiseline i kortikosteroidnih lekova. 

Kontkraktura lakta - lečenje

U slučaju većih oštećenja zgloba i kada fizikalna terapija ne donese očekivani rezultat minimalno invazivnim hirurškim zahvatima može da se reši problem bola u laktu.

Najčešće se rade artroskopija, rekonstrukcija ligamenata, dekompresija živaca ili zamena zgloba.

Međutim, nakon operacije lakta, posebno nakon operacije zbog preloma, najčešća komplikacija je kontraktura lakta, odnosno gubitak opsega pokreta.

Lečenje se sprovodi fizikalnom terapijom, najčešće aktivnim i pasivnim vežbama opsega pokreta, koje u većini slučajeva budu veoma efikasne, što potvrđuje i naša praksa.

Bol u laktu - rak i simptomi

Simptomi će kod nekih bolesti jasno ukazati o kom problemu je reč. Tako bol pri stiskanju šake može ukazivati na teniski lakat, dok bol prilikom rotacije podlaktice može ukazivati na golferski lakat.

Oštar, probadajući bol može ukazati na povredu ili kompresiju nerava, dok tup i neprekidan bol ukazuje na upalne procese. 

Ako se bol pojačava pri određenim pokretima, to može biti znak specifičnog problema. U određenim slučajevima bol u laktu se može javiti kao posledica infekcija i tumora.

Zato je utvrđivanje uzroka bolesti od posebne važnosti za pravilno lečenje. Akutni bol je obično rezultat povrede ili preopterećenja, dok je hronični bol posledica degenerativnih stanja.

Vežbe za bol u laktu i prevencija

Redovne vežbe za jačanje i istezanje mišića i tetiva oko laktova mogu pomoći u povećanju pokretljivosti zgloba i smanjenju rizika od povreda.

Ukoliko se bavite sportom, kao i pri izvođenju vežbi izuzetno je važno da pokrete izvodite pravilnom tehnikom.

Ukoliko Vaša profesija zahteva dugo naprezanje laktova, prilagodite radno okruženje i koristite adekvatna ergonomska pomagala. Obavezno pravite povremene pauze kako biste se istegli i smanjili napetost mišića i tetiva.

Ukoliko je zglob Vašeg lakta pod velikim opterećenjem zbog aktivnosti kojima se bavite savetujemo Vam da na vreme, odgovarajućim vežbama, sprečite pojavu bola u ramenu koji se spušta niz ruku.

Ukoliko Vas već muči bol u ramenu, individualni fizioterapeutski pristup uz adekvatne terapeutske metode predstavljaju najbolji način izlečenju. 

Bol u laktu - uspešno lečenje putem fizikalne terapije

Fizikalna terapija može da obuhvati vežbe istezanja, jačanja i stabilizacije, masažu, toplotnu terapiju ili elektroterapiju.

Primena aparata poput lasera, interferentne struje, tens i tecar aparata pokazali se veoma uspešna kod otklanjanja akutnog bola.

U težim fazama bolesti (kod subakutnog i hroničnog bola) cilj terapije je vraćanje funkcionalnosti zgloba uz manuelnu terapiju i kineziterapiju.

Takođe, ortoze za lakat ili trake za kompresiju i druga ortopedska pomagala mogu pružiti dodatnu podršku bržem oporavku. 

Ukoliko želite da sprečite pojavu bola u laktu ili Vam bol u laktu već predstavlja problem, naš stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom i velikim brojem izlečenih pacijenata Vam stoji na raspolaganju. Pozovite nas i zakažite prvi, potpuno besplatan, pregled. 

Zakažite prvi pregled besplatno!

Kada se radi o proceni i dužini oporavka, naš tim će odrediti i dati neophodne smernice ka što brže i boljem oporavku. Niste sigurni još uvek? Samo klik vas deli od besplatnih konsultacija.

Pozovite sada da zakažete 060/134-3303