Bol u kuku - artroza kuka i saveti stručnjaka

Kuk je jedan od najvećih i najsloženijih zglobova u našem telu koji trpi veliko opterećenje i ima veliki obim pokreta. Iako su kukovi izuzetno snažni, nisu neuništivi.

Bol u kuku može da se javi zbog prirodnog procesa starenja, odnosno degenerativnih promena, pada, preloma ili fizičke neaktivnosti. 

U zavisnosti od uzroka koji ga izaziva bol u kuku može da se javi sa unutrašnje ili spoljašnje strane kuka, ali i u preponi, butini ili zadnjici. Nekada se čak i bol iz leđa (usled diskus hernije) može preneti na kuk.

Bol u kuku se često pojačava sa većom fizičkom aktivnošću, što dovodi do smanjenog obima pokreta. Koliko je ovo ozbiljan problem govori i činjenica da u pojedinim slučajevima može da dovede i do invaliditeta. Zato je pravovremeno i adekvatno lečenje ključni korak ka životu bez bolova u kuku.

Zašto se javljaju bolovi u kuku

Zglob kuka sastoji se od glave natkolenice i čašice karlične kosti, koje su spojene na način koji omogućava lake pokrete. Kuk spada u loptaste zglobove koji daju najveći obim pokreta. 

Dok hodamo ili trčimo trenje i habanje kostiju u čašici sprečava hrskavica koja se vremenom troši i oštećuje. Zbog trošenja hrskavice najčešće nastaje artroza kuka, o kojoj će biti reči nešto kasnije.

Sinovijalna tečnost ima ulogu da podmazuje zglob i održava hrskavicu zdravom. Stabilnost kuka i pokrete obezbeđuje mnogo mišića koji su jakim tetivama povezani sa kostima. 

Mišići i tetive mogu da se pokidaju, hrskavica da se potroši, a kosti oštete ili prelome i tada se javlja bol u kuku. Međutim, bolovi u kuku se često prenose na prepone, butine i šire čak do kolena. 

Uzroci i simptomi bola u kuku

Najčešći uzrok kratkotrajnog, akutnog, bola u kuku je upala tetive (tendinitis) koja se javlja zbog prekomernog vežbanja. Iako može biti vrlo bolno, upala tetiva prolazi za nekoliko dana. 

Pucketanje u kuku pri hodu ili ustajanju  uglavnom upućuje na kidanje hrskavice. Sindrom pucketanja kuka se uglavnom javlja kod sportista i plesača. 

U slučaju kada krv ne dolazi do kostiju, hrskavica se troši, što može dovesti do gubitka potporne kosti. Na kraju dolazi do preloma kosti ili kidanja njegovih manjih fragmenata. Ovo oboljenje naziva se osteonekroza ili avaskularna nekroza.

Prelom kuka

Kada dođe do preloma kuka javlja se iznenadni, jak bol. Do preloma kuka kod sportista dolazi zbog dugotrajnog fizičkog opterećenja i trošenja hrskavice.

Prelom kuka se ipak češće dešava kod starijih osoba i osoba koje imaju osteoporozu. Osteoporoza je gubitak koštane mase zbog čega kosti postaju krute i lomljive. 

Komplikacije zbog preloma kuka mogu da dovedu do stvaranja ugruška (tromba) u venama. 

Prelom kuka se leči dužom imobilizacijom, a obično zahteva hiruršku intervenciju nakon čega je neophodna fizikalna terapija.

Usled jakog udarca ili nepravilnog položaja noge, može doći do iščašenja kuka. Za oporavak se savetuje oporavak, a kasnije fizikalna terapija.

Debelo crevo i bol u kuku

Rak kostiju, kao i tumori koji se šire na kosti mogu da izazovu bol u kuku. Bol u kukovima takođe može da se javi zbog preloma, artritisa i drugih oboljenja.

Na rak kostiju, osim bolova u kuku koji ne prestaju ni tokom dužeg odmora, ukazuju i drugi problemi. U slučaju da rak gura kičmenu moždinu simptomi mogu biti problemi sa kontrolom bešike i debelog creva. 

Međutim, pre nego što posumnjate na rak kostiju zbog navedene veze debelog creva i bola u kuku, imajte u vidu da ovi simptomi mogu biti znak i drugih, bezazlenijih bolesti.

Artritis kuka (artroza kuka)

Najšećši uzrok hroničnog bola u kuku je artritis, stanje praćeno bolom, ukočenošću i poteškoćama pri hodanju. Postoje razne vrste artritisa, a zajedničko svim oblicima su degenerativne promene koje se javljaju prilikom starenja. 

Osteoartritis (artroza kuka) je degenerativna bolest koja nastaje kada se troši hrskavica. Takođe, prelom zgloba može da dovede do traumatičnog artritisa, poput osteoartritisa

Za lečenje se obično koriste antiupalni lekovi i ubrzigavaju kortikosteroidi. Od ključne važnosti za zaustavljanje artroze kuka i daljeg trošenja hrskavice je fizikalna terapija. 

Kada zglob kuka postane deformisan zbog osteoartritisa, neophodna je potpuna zamena kuka. To se izvodi hirurškim putem, koji potom zahteva oporavak od operacije.

Habanje hrskavice može da prouzrokuje i infekcija u zglobu, kada nastaje infektivni artritis. 

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest, kada imunološki odgovor tela napada zglobove. Za rehabilitaciju artritisa i sprečavanja pogoršanja stanja, fizikalna terapija je nezamenljiva.

Na šta ukazuje bol u kuku i preponi

Ukoliko osećate bol kuku i preponi, koji se najčešće javlja tokom hoda, moguće je da se radi o koksartrozi. Uz ograničenu pokretljivost, javlja se grč mišića sa unutrašnje strane butine. 

Koksartroza nastaje zbog oštećenja hrskavice ili površine zgloba. Ukoliko se otkrije u početnim fazama, efikasan lek za bol u kuku je hijaluronska kiselina.

Bol u kuku pri ležanju

Jedna od najčešćih tegoba, bol u kuku pri ležanju, obično se javlja pri ležanju na strani na kojoj se nalazi oboleli kuk. Kao i u većini drugih oboljenja kuka, adekvatni lekovi i fizikalna terapija donose olakšanje od bolova u kuku, koji znatno smanjuje kvalitet života.

Bol u kuku sa spoljašnje strane

Bol sa spoljne strane kuka najčešće nastaje van zgloba. Jedan od uzroka može biti trohanterični burzitis. Najčešće se javlja kod starijih, gojaznih pacijenata i često otežava hodanje. U najvećem broju slučajeva efikasni lek za ovu vrstu bola u kuku su kortikosteroidi. 

Upala mišićnih pripoja i kompresija na bočni butni kožni nerv takođe mogu da izazovu bol u kuku sa spoljašnje strane.

Bol sa zadnje strane kuka

Zapaljenje burze i sakroilijačnog zgloba kao i bol iz kičme mogu da se ispolje kao bol sa zadnje stane kuka. Bol zbog uklještenja išijadičnog nerava (išijas) može da se manifestuje kao bol u kuku i nozi. 

Zapaljenje sakroilijačnog zgloba (sakroilitis) karakteriše bol tokom noći i u ranim jutarnjim satima, praćeno dugotrajnom ukočenošću. Kao lek za bol u kuku koriste se nesteroidni antiinflamatorni lekovi i biološke terapije. 

Bol iz kičme (lumbalni sindrom) se nekada projektuje ka zadnjoj ili prednjoj strani kuka. Ovi bolovi u kuku potiču od oštećenja korenova kičmenih nerava zbog trošenja ili pomeranja diskusa. Češće se bol širi na zadnju stranu kuka, duž noge, a nekada se spušta sve do prstiju. 

Bol u kukovima kod žena

U blizini zglobnog kuka nalaze se kesice napunjene tečnošću tzv. burze. Kada dođe do njihove upale javlja se trohanterični burzitis. 

Uzroci koji dovode do ovog bolnog stanja mogu se naći u lošem držanju tela, povredi ili prelomu, a češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca.

Nekada se bol u kuku javlja zbog bola u stopalima, koji kod žena nastaje zbog visokih potpetica. Naime, visoke potpetice zahtevaju od stopala neprirodan položaj, pod visokim uglom. To narušava statiku tela i izaziva bol u kukovima kod žena

Lek za bol u kuku

Bolovi u kuku mogu biti prolazni i obično nestanu nakon dve nedelje uzimanja analgetika. Uz odmaranje, masaža, led i  hladne obloge, kao  i tople obloge mogu pomoći u smanjenju bola i otoka. 

Međutim, u slučaju kada su bolovi izuzetno jaki i ne prolaze u periodu od dve nedelje, trebalo bi da posetite fizijatra.

Pregled je neophodan i ukoliko imate bolove prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, poput penjanja uz stepenice ili saginjanja ka napred dok sedite. Pucketanje u zglobu ili deformisan izgled zgloba može da ukaže na ozbiljne probleme.

Prilikom pregleda utvrđuje se obim pokreta u kukovima, a mogu biti potrebni i dodatni snimci i analize. Tačna dijagnoza i adekvatan tretman su ključni za brz i potpun oporavak.

Rentgenski snimak (RTG) pokazuje stanje kostiju i otkriva šta nije u redu sa kukom. Kompjuterizovana tomografija (CT snimak) daje 3D sliku kuka. Magnetska rezonancija (MRI snimak) daje odgovor šta se dešava sa mekim tkivima, poput mišića i tetiva. 

Kada se sumnja na infekciju ili reumatoidni artritis biće potrebno uraditi laboratorijsku analizu krvi

Za ublažavanje bola koriste se analgetici, poput ibuprofena, a često se koriste i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) poput diklofena, brufena i voltarena. 

Krema za bol u kuku

Pri upotrebi lekova treba imati u vidu da NSAIL lekovi mogu da izazovu brojna neželjena dejstva, pa ih treba umereno i ograničeno koristiti. Svakako je preporučljivija upotreba krema za bol u kuku koje se lako mogu nabaviti u svakoj apoteci. 

Određene kreme za bol u kukovima mogu da sadrže određene suplemente koji su namenjeni za regeneraciju i čuvanje hrskavice. Obično sadrže gavez, hijaluron, kolagen i slično.

Vodite računa o telesnoj težini i u tom cilju birajte zdravu ishranu, unosite dovoljno minerala i vitamina. 

Fizikalna terapija za bolove u kuku

Pregled u fizioterapeutskom centru će otkriti eventualne druge probleme koji su povezani sa bolom u kuku, poput slabosti mišića ili gubitka pokreta. Nekada će biti potrebno raditi na otklanjanju problema u drugim delovima tela, poput kičme ili nogu. 

Fizikalna terapija, osim vežbi može da obuhvati upotrebu brojnih savremenih aparata i opreme. Laser se često koristi za artroze i bol u zglobovima, potom elektroterapija, magnetoterapija i slično.

Najbitnije je da pristup bude individualan, a program oporavka i vežbi prilagođen konkretnom problemu.

Vežbe za bol u kuku – Kineziterapija

Osim što je važno ojačati kondiciju svakodnevnom fizičkom aktivnošću, kineziterapija uz vežbe jačanja, stabilizacije i istezanja ubrzaće proces izlečenja i sprečiti da se bolovi u kuku vrate.

Fizioterapetu će Vas naučiti sigurnim i efikasnim vežbama koje kasnije možete da radite i kod kuće. Dobićete i savete oko drugih jednostavnih aktivnosti koje mogu ublažiti bol, pouput plivanja ili vožnje bicikla. Čak i jednostavnim marširanjem u mestu možete ojačati mišiće kuka. 

Važno je da vežbe ne radite po sopstvenom nahođenju, da izbegavate teške vežbe i da postepeno pojačavajte njihov intenzitet. Za određene vežbe se preporučuje korišćenje bazen jer voda olakšava izvođenje vežbi i otklanja deo stesa sa zglobova.

Koliko traje oporavak posle operacije kuka

Kada se hrskavica potroši i pojavi trenje između kostiju, nastaje osteoartroza kuka. U težim slučajevima ove bolesti neophodna je operacija kuka, tj. zamena kuka. Hirurška intervencija je često potrebna i u slučaju preloma kuka

Oporavak od operacije kuka zavisi od osobe do osobe i toga kako je prošla operacija. Oporavak može da potraje nekoliko meseci, a većina osoba počinje da se kreće nakon nekoliko nedelja. 

U oporavku od operacije od posebne važnosti je fizikalna terapija. Fizioterapeut će Vas naučiti svim pokretima koje morate da izbegavate kako biste zaštitili kuk.

Šta je zabranjeno posle operacije kuka

Minimalno pola godine od operacije ne bi trebalo da rotirate i izvrćete nogu. Na minimalni nivo bi trebalo svesti sedenje na niskim stolicama, saginjanje, prekrštanje nogu i hodanje uz stepenice.

Spavanje će takođe biti potrebno prilagoditi oporavku. Preporučuje se spavanje na leđima ili spavanje na strani sa jastukom između kolena.

Fizioterapeut će Vas upoznati sa tehnikom ustajanja koja podrazumeva okretanje na stranu koja nije operisana pre nego što pokušate ustajanje. Takođe, vežbe za oporavak bi trebalo da radite uz asistenciju stručnog fizioterapeuta.

Ukoliko ste prilikom operacije kuka ugradili veštački kuk, potrebno je polako krenuti sa vežbama bez velikog opterećenja u toku prvih šest nedelja. 

Ukoliko Vam je potreban pregled fizioterapeuta jer osećate bol u kuku, naš stručni i iskusni tim Vam stoji na raspolaganju. Bez obzira da li se radi o određenoj dijagnozi ili je u pitanju oporavak od operacije kuka, uz odgovarajuću fizikalnu terapiju moguće je znatno ublažiti ili sprečiti bolest i ubrzati oporavak.

Pozovite nas ili nam pošaljite poruku i napravite svoj prvi korak ka životu bez bola. Prvi pregled je potpuno besplatan.

Zakažite prvi pregled besplatno!

Kada se radi o proceni i dužini oporavka, naš tim će odrediti i dati neophodne smernice ka što brže i boljem oporavku. Niste sigurni još uvek? Samo klik vas deli od besplatnih konsultacija.

Pozovite sada da zakažete 060/134-3303