Masaža

Masaža  podrazumeva primenu specijalnih pokreta ruku terapeuta ili aparata u cilju lečenja povređenih i/ili obolelih. Dakle masažu je moguće definisati kao primenu manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu-ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu.
Fizički kontakt između pacijenta i terapeuta takodje ostvaruje benefit u lečenju. Masaža je najstariji oblik lečenja, a izvodi se manuelno(ručno) ili pomoću aparata. Preko kože deluje na mišIćni, limfni i nervni sistem. Masaža važI za vrlo popularnu terapijsku metodu, a primenjuje se u lecenju razlicitih oboljenja, ali i u cilju opuštanja i prevencije. Prema nameni je možemo kategorisati u sledece tri grupe:

•terapijsko-medicinsku
•sportsku
•estetsku

Terapijsko-medicinska masaža

Terapijsko-medicinska– se primenjuje u lečenju reumatskih oboljenja. Posebno kod oboljenja vanzglobnog reumatizma kao što su miofibrozitisi, tendinitis, burzitis, itd. Takodje se koriste I za lečenje neuroloških oboljenja poput neuralgije, ostecenja cns I pns, itd..

Sportska masaža

Sportska masaža ima namenu da poboljša formu sportiste, poboljša metabolizam i poveća izdrzljivost tokom performansa. Primenjuje se neposredno pre i posle utakmice ili treninga i deli se na fazu pripreme i fazu relaksacije.

Estetska masaža

Estetska masaža se primenjuje u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja, nege tela i opšte relaksacije. Preporučljivo je odlaziti 2-3 puta nedeljno, prema potrebama i željama pacijenta. Ova masaža se može primeniti kao samostalna procedura ili kao deo programa za smanjenje telesne tezine i uklanjanje celulita.

Biološko delovanje masaže se zasniva delom na mehanickom nadražaju receptora (nervnih zavrsetaka) u kožI i potkožnom tkivu, a delom na direktnom mehaničkom delovanju na tkiva (sila pritiska, sila trenja, istezanja, itd.)
Draženje receptora izaziva niz refleksnih reakcija tkiva i organa, koje mogu biti:
-lokalne(javljaju se neposredno u okolini mesta koje se tretira)
-opšte(javljaju se u udaljenim regijama tela)
Direktnim mehaničkim delovanjem masaža podstiče cirkulaciju i deluje na tonus misićnog i vezivnog tkiva (relaksacija ili tonizacija mišIća zavisno od upotrebljenog hvata i omekšavanje vezivnog tkiva).
Delovanje na kožu I potkožno tkivo: masaža čisti površinski sloj kože od deskvaminiranih ćelija, masnoće, sekreta lojnih žlezda, znoja, prašine i sl. Podstiče funkciju znojnih žlezda kože i eliminaciju znoja. Masaža omekšava potkožno vezivno tkivo, tako da se neki oblici njegove hipertrofije mogu u potpunosti ukloniti, dok se fibrozno tkivo I mesta na kojima su slojevi tkiva međusobno slepljeni(adherentni)mogu delimicno ili potpuno resorbovati.

Zakažite prvi pregled besplatno!

Kada se radi o proceni i dužini oporavka, naš tim će odrediti i dati neophodne smernice ka što brže i boljem oporavku. Niste sigurni još uvek? Samo klik vas deli od besplatnih konsultacija.

Pozovite sada da zakažete 060/134-3303